Kącik smakosza

W kąciku smakosza będziemy umieszczać dla Państwa przepisy ulubionych potraw dzieci, które serwowane są przez Panie Kucharki naszego Przedszkola.


  • kulki mocy
  • kulki mocy

Kulki mocy

Składniki:
200g mieszanki owoców suszonych (daktyle, żurawina,rodzynki, śliwki)
100g mieszanki orzechów lub 80g nasion (słonecznika, pestek dyni, wiórek kokosowych, nasiona sezamu)
1 łyżka kakao
1 szczypta cynamonu.
Dodatkowo do obtoczenia tarta czekolada, nasiona sezamu, wiórki kokosowe czy posiekany słonecznik.

Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na masę, tak żeby orzechy czy nasiona były wyczuwalne. Formujemy niewielkie kulki i obtaczamy według uznania w słoneczniku, tartej czekoladzie,sezamie czy wiórkach kokosowych. Kulki można spożywać od razu, ale lepiej je schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce.

Smacznego:-)



  • deser warstwowy
  • deser warstwowy

Deserki warstwowe:

Jogurt naturalny 180g
granola owocowa 8 łyżek
truskawki 300g
szklanka lub pojemniczek o pojemności 200ml
gorzka czekolada 2 łyżki

Wykonanie:

Truskawki wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy na mus. Czekoladę gorzką siekamy na małe kawałeczki. Składniki odstawiamy na bok, będą nam potrzebne później.
Do szklanki przekładamy 3 łyżki jogurtu naturalnego, następnie dodajemy 3 łyżki granoli i wierzch polewamy kilkoma łyżkami musu truskawkowego, dekorujemy posiekaną gorzka czekoladą.

Smacznego


ciasto marchewkowe i piernikawka

Ciasto marchewkowe:
260g mąki pszennej
260g tartej marchwi na drobnych oczkach
190ml oleju
150g cukru brązowego
50g cukru białego
4 jajka (M)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 op(16g) cukru waniliowego
dodatkowo: można dodać garść siekanych orzechów.

Wykonanie: Do miski wlewamy olej, dodajemy cukry i mieszamy ruzgą tylko do połączenia składników, dodajemy po jednym jajku i nadal mieszamy. Przesiewamy do miski wszystkie sypkie składniki i mieszamy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy tartą marchew i (orzechy jeżeli lubimy) mieszamy wszystko i wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość blachy 24 cm na 34 cm. Pieczemy 35-40 min w temperaturze 180’C (czas pieczenia może się różnić od podanego czasu dlatego zawsze pieczemy do tzw suchego patyczka). ciasto po upieczeni można polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Piernikawka:
2 szklanki mleka
1 łyżka kawy zbożowej np”inka”
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy kawę zbożową i przyprawę do piernika. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy do szklanki i delikatnie posypujemy kakao.

Smacznego:-)

Przejdź do treści Przejdź do menu