Jadłospis

ŻYWIENIE

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

   W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Pani kucharka sama robi domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonuje świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia, dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym, na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

JADŁOSPIS:

DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
28.06.2021
Długa bułka z masłem, szynka wiejska, ogórek gruntowy, serek wiejski, herbata z miodem i cytryną, kawa inka (1,7,) Borówki amerykańskie Barszcz biały z ziemniakami, naleśniki z dżemem truskawkowym , kompot wieloowocowy(1,3,7,9)
Zapiekanki z ketchupem bawarka(1,3,7,)
WTOREK
29.06.2021
Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, pomidor malinowy, kiełki, bazylia, herbata z cytryną i miodem, kakao (1,3,4,7) banan Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami, indyk w sosie szpinakowym z makaronem razowym, kompot wieloowocowy (1,3,9) Kasza manna na gęsto z sokiem malinowym, jabłko. (1,7)
ŚRODA
30.06.2021
Pieczywo ciemne z masłem, kiełbaski debreczyńskie na gorąco z keczupem, ser mozzarella, pomidorki papryczkowe,  bazylia, herbata z miodem i cytryną, bawarka (1,7) truskawki Zupa botwinka z ziemniakami, pierogi leniwe polane masłem i miodem, kompot owocowy.(1,3,7,9) Ciasto z owocami  sezonowymi, lemoniada (1,3,7)
CZWARTEK
01.07.2021
Bułeczki wrocławskie z masłem, dżem malinowy, miód, zupa mleczna z ryżem, herbata z sokiem z malin.(1,7) morele Zupa wiosenna z zieloną pietruszką, kasza mieszana, forszmak, sałatka szwedzka, , kompot wieloowocowy (1,3,9) Kolorowe galaretki z owocami sezonowymi, biszkopty, herbatka z aronii (1)
PIĄTEK
02.07.2021
Pieczywo mieszane z masłem, twarożek waniliowy, pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata z cytryną i miodem (1,7) mix bakalii Zupa kalarepowa z zieloną pietruszką, ziemniaki puree, pulpeciki rybne w sosie koperkowym, marchewka z jabłkiem , kompot owocowy (1,3,4,7,9) Sok Kubuś warzywno-owocowy, rurki waflowe

Dzieci przez cały dzień korzystają bez ograniczeń z wody mineralnej niegazowanej

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach-legenda

1-zboża zawierające gluten

2-skorupiaki i produkty podobne

3-jaja i produkty pochodne

4-ryby i produkty pochodne

5-orzeszki ziemne(arachidowe)

6-soja i produkty pochodne

7-mleko i produkty pochodne

8-orzechy

9-seler i produkty pochodne

10-gorczyca i produkty pochodne

11-nasiona sezamu i produkty pochodne

12-dwutlenek siarki

13-łubin

14-mięczaki

Przejdź do treści Przejdź do menu