Jadłospis

ŻYWIENIE

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

   W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Pani kucharka sama robi domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonuje świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia, dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym, na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

JADŁOSPIS:

DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK ZAMIENNIK
PONIEDZIAŁEK
19.02.2024
Chleb zimowy (60g), masło (3g), szynka z indyka (50g), ser mozarella (30g), pomidor, napar z melisy (250ml), bawarka (250ml),
(1,3,4,7,10,11)
Banan, woda niegazowana Żurek z ziemniakami (250ml), pancake polane syropem klonowym lub cukrem pudrem (250g), kompot owocowy (250ml), jabłko z marchewką do chrupania,
(1,3, 7,9,11,12)
Pizza z kurczakiem, serem, kukurydzą i ketchupem(150g), herbata owocowa(250ml)
(1,3,6,9,12)
Masło roślinne, napój ryżowy, ser bez laktozy
WTOREK
20.02.2024
Bułka staropolska (60g), masło (3g), jajecznica ze szczypiorkiem (50g), pasta mięsna (30g), kolorowe papryki, herbata brzoskwiniowa (250ml),
(1,3,7,10,11)
Jabłko, flipsy, lemoniada Zupa krem pietruszkowo – porowy z groszkiem ptysiowym (250ml), kotleciki drobiowe (100g), ziemniaki purre (200g), fasolka szparagowa polana masełkiem (100g) kompot wiśniowy (250ml),
(1,3, 7,9,11,12)
Pudding jaglany(150g)- wyrób własny, mix kolorowych owoców,
(1,3,7,12)
Masło roślinne, napój migdałowy, ser bez laktozy
ŚRODA
21.02.2024
Chleb na maślance(60g), masło(3g), szynka schabówka (50g), twarożek z ogórkiem zielonym i kiełkami(30g), sałata zielona, herbata z cytryną(250ml),
(1,3,4,7,10,11
Winogrona, woda Rosół z perliczki z ryżem (250ml), kluski z mięsem mieszanym polane boczkiem i cebulką (250g), kapusta biała gotowana, kompot jabłkowy (250ml)
(1,5,7,9,11,12
Rogaliki migdałowe (80g)-wyrób własny, czekolada na gorąco (250ml)
(1,7,12)
Masło roślinne, napój owsiany, ser bez laktozy
CZWARTEK
22.02.2024
Bułka kajzerka(60g), masło(3g), kiełbaski z szynki (80g), ketchup, ser gouda(30g) , ogórek kiszony, herbata jabłko z gruszką(250ml), bawarka(200ml),
(1,3,4,7,10,11,12
Kiwi, woda z cytryną Zupa jarzynowa z chrupiącą ciecierzycą (250ml) makaron mieszany z mięsem wieprzowym, sosem bolońskim i warzywami (250g), kompot wieloowocowy (250ml)
(1,3,7,9,12)
Kisiel z tartym jabłkiem (200g) – wyrób własny, wafle ryżowe w polewie malinowej (40g)
(1,3,5,7,8,11,12)
Masło roślinne, mleko bez laktozy, ser bez laktozy
PIĄTEK
23.02.2024
Rogal(60g), masło (3g), miód(2g), konfitura wiśniowa(50g) -wyrób własny, kasza manna na mleku(200ml), mix bakalii(5g), herbata z dzikiej róży(250ml)
(1,3,5,7,8,10,12)
Pomarańcza, woda niegazowana Zupa pomidorowa z makaronem literki (250ml), ryba zapiekana z warzywami korzeniowymi (200g), frytki (200g), surówka z kapusty pekińskiej (100g) kompot truskawkowy (250ml), (1,3,4,6,7,9,10) Ciasto marchewkowe (100g) – wyrób własny,
mleko na ciepło (250ml)
(1,3,5,6,7,8,12)
Masło roślinne, napój ryżowy
Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
Dzieci przez cały dzień korzystają bez ograniczeń z wody mineralnej niegazowanej

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach – legenda: 1-zboża zawierające gluten, 2-skorupiaki i produkty podobne, 3-jaja i produkty pochodne, 4-ryby i produkty pochodne, 5-orzeszki ziemne(arachidowe), 6-soja i produkty pochodne, 7-mleko i produkty pochodne, 8-orzechy, 9-seler i produkty pochodne, 10-gorczyca i produkty pochodne, 11-nasiona sezamu i produkty pochodne, 12-dwutlenek siarki, 13-łubin, 14-mięczaki

OPŁATA ZA ŻYWIENIE : dzienna stawka żywieniowa w przedszkolu wynosi 10 zł

Przejdź do treści Przejdź do menu