Jadłospis

ŻYWIENIE

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

   W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Pani kucharka sama robi domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonuje świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia, dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym, na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

JADŁOSPIS:

DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK ZAMIENNIK
PONIEDZIAŁEK
11.09.2023
Długa bułka(60g), masło (3g), sałata masłowa(5g), szynka z indyka(10g), ogórek zielony (50g), papryka czerwona(8g), herbata z cytryną (250ml), bawarka(200ml)
(1,3,5,7,9)
Banan(40g), woda niegazowana z miętą Barszcz biały z jajkiem(250ml), naleśniki z białym twarożkiem waniliowym(300g), słupki marchewki(80g), Sok 100%(250ml)
(1,3,7,9,11)
Bułeczka grahamka z pasztetem pieczonym i pomidorem malinowym (100g), lemoniada (250ml)
(1,3,7,9)
Masło roślinne, mleko bez laktozy, napój ryżowy, ser bez laktozy
WTOREK
12.09.2023
Chleb słoneczny(60g), masło(3g), pasta z łososia wędzonego z jajkiem i zielonym koperkiem (40g), ogórek małosolny(8g), kiełki(5g), ser gouda(10g), herbat lipowa (250ml)
(1,3,4,7,9,11)
Sok warzywno- owocowy(250ml)- wyrób własny, chrupki kukurydziane (20g)
(1)
Zupa pomidorowa z kluseczkami (250ml), ziemniaki puree(150g), kurczak pieczony z piekarnika (90g), bukiet warzyw gotowanych na parze(80g), kompot owocowy(250ml)
(1,3,7,9,10,11,12)
Shake czekoladowy(250ml), wafle ryżowe z polewą malinową(25g)
(1,3,7,8,9,12)
Masło roślinne, mleko bez laktozy, mleko ryżowe, twaróg bez laktozy
ŚRODA
13.09.2023
Bułeczka staropolska(60g), masło(5g), omlet z serem mazur(60g), talerz kolorowych warzyw(10g), napar z mięty (250ml), kawa zbożowa(200ml)
(1,3,7,9,10,12)
Gruszka(40g), woda niegazowana Zupa krem z jarzyn(250ml), kaszotto z mięsem wieprzowym z warzywami korzeniowymi duszonymi w sosie własnym(300g), kompot owocowy (250ml)
(1,3,7,9,10,11,12)
Muffinki jogurtowe z borówkami(100g), mleko słodzone miodem(250ml)
(1,3,5,7)
Mleko bez laktozy, masło roślinne, ser bez laktozy
CZWARTEK
14.09.2023
Chleb wiosenny(60g), masło(5g), roszponka(5g), ser gouda (10g), kiełbasa szynkowa (10g), pomidor malinowy ze szczypiorkiem, rzodkiewka(8g), herbata rumiankowa (250ml)
(1,3,5,7,9,11)
Mus owocowy(100g), woda niegazowana Zupa kalafiorowa z koperkiem (250ml), makaron razowy(100g), indyk duszony w sosie słodko- kwaśnym z ananasem(150g), kompot wieloowocowy(250ml)
(1,3,7,9,10,11)
Kasza manna na mleku migdałowym (200ml) Wafle(20g)
(1,7)
Masło roślinne, mleko bez laktozy, ser roślinny
PIĄTEK
15.09.2023
Bułeczka wrocławska (50g), masło (5g), konfitura malinowa(5g), miód(5g), płatki zbozowo- czekoladowe na mleku(250ml), szuszone śliwki(5g), herbata z cytryną(250ml)
(1,3,5,7,8,9,10,12)
Talerz kolorowych owoców(40g), woda niegazowana z cytryną Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami (250ml), ziemniaki pieczone (100g), nuggetsy rybna (100g), buraczki z jabłkiem (80g), kompot owocowy (250ml)
(1,3,4,9,11,12)
Deserki (jogurt naturalny, granola, frużelina wiśniowa)-(100g)
(1,3,5,6,7,8)
Mleko bez laktozy, masło roślinne, jogurt bez laktozy
Dzieci przez cały dzień korzystają bez ograniczeń z wody mineralnej niegazowanej

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach – legenda: 1-zboża zawierające gluten, 2-skorupiaki i produkty podobne, 3-jaja i produkty pochodne, 4-ryby i produkty pochodne, 5-orzeszki ziemne(arachidowe), 6-soja i produkty pochodne, 7-mleko i produkty pochodne, 8-orzechy, 9-seler i produkty pochodne, 10-gorczyca i produkty pochodne, 11-nasiona sezamu i produkty pochodne, 12-dwutlenek siarki, 13-łubin, 14-mięczaki

OPŁATA ZA ŻYWIENIE : dzienna stawka żywieniowa w przedszkolu wynosi 10 zł

Przejdź do treści Przejdź do menu