Jadłospis

ŻYWIENIE

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

   W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Pani kucharka sama robi domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonuje świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia, dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym, na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek

Poniedziałek

18.11

Śniadanie:  hawerfloki z mlykiem, plecionka z masłym, chlyb, marmolada abo powidła tyj  z miętą .

II śniadanie: marchew, szkloki śląskie

Zupa antopf z kartofloma, ajerkuchy z dzemem

 Swojsko pieczono zista z cynamonem, tyj

Wtorek

19.11

 

Chlyb, zymła,radiski, tomata, prestwoszt, szinka, tyj z miodem

II śniadanie: swojski saft

Nudelzupa z kury, kluski biołe, rolada z kuroka, zołza, modro kapusta, kompot z bani

Puding, biszkopty

Środa

20.11

Grzony wuszt, kiszony ogorek, paprika, ciemny  chlyb , zymła tyj z cytronom

II Śniadanie: oberiba i radiski

Zupa z krupami, kartofelsalat, kotlet świński, kompot

Swojski kołocz z jabcami, tyj

Czwartek

21.11

Zymła,  chlyb z leberwosztym, krupnioki,bioło kyjza tomata, kiszony ogórek, tyj

II Śniadanie: mliko ze wsadem

Zupa z bani z grzonkami,  karminadle, kartofle sztamfowane, buroki, kompot

 

Pieczono żymła ze kejzom i tomatnom zołzom

Piątek

22.11

Ślydź z biksy w łoleju abo w tomacie, chlyb abo żymła, tej z pokrzywy

II Śniadanie: Jabca

Żur,  bratkartofle, maślonka

 

Szpajza ze szokoladom

 

 

Dzieci przez cały dzień korzystają bez ograniczeń z wody mineralnej niegazowanej

Kuchnia zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach-legenda

1-zboża zawierające gluten

2-skorupiaki i produkty podobne

3-jaja i produkty pochodne

4-ryby i produkty pochodne

5-orzeszki ziemne(arachidowe)

6-soja i produkty pochodne

7-mleko i produkty pochodne

8-orzechy

9-seler i produkty pochodne

10-gorczyca i produkty pochodne

11-nasiona sezamu i produkty pochodne

12-dwutlenek siarki

13-łubin

14-mięczaki