Jadłospis

ŻYWIENIE

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

   W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Pani kucharka sama robi domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonuje świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia, dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym, na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek

Poniedziałek

16.09.

Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa szynkowa,  ogórek zielony, kiełki z rzodkiewki, herbata z cytryną.

II Śniadanie: Śliwki

Zupa krem z marchwi z makaronem gwiazdki , ziemniaki puree, jajko gotowane, sos koperkowy, kompot wieloowocowy (1,3,7,9,10)

 

Długa bułka z masłem, dżem, miód, kawa inka z mlekiem, herbatka owocowa, herbatka owocowa

 

Wtorek

17.09.

 

Chleb aktywna rodzina, długa bułka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem- wyrób własny, herbata z miodem z dodatkiem melisy (1,7).

II Śniadanie: Marchew

Zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki puree, filet z indyka, sałata z sosem vinegrette, kompot owocowy  (1,9,10)

Budyń z sokiem, herbatka owocowa

 

Środa

18.09.

Długa bułka, chleb mieszany słonecznikowy z masłem(1,7),parówka cielęca na ciepło, ketchup, papryka czerwona , herbatka z cytryną(1,3)

 II Śniadanie: Jabłko

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, makaron z polewą truskawkową, kompot  owocowy(1,3,7,)

Kasza manna na mleku, anyżki, biszkopty, herbatka z dzikiej róży(1,7)

Czwartek

19.09

Bułeczka śniadaniowa z masłem, płatki wielozbożowe z mlekiem, herbatka z żurawiny.

II Śniadanie: Winogrona

Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym (9,10), ziemniaki puree, gulasz wieprzowy, surówka z kapusty białej, kompot owocowy.

 

Kisiel z bitą śmietaną, herbatniki

Piątek

20.09

Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, ser żółty, sałatka z pomidorów z dodatkiem serka mozzarella i świeżej bazylii, herbata z cytryną.

II Śniadanie: Galaretka w kubeczku waflowym, cukierki

Żurek z jajkiem i ziemniakami, ziemniaki puree, kotlet z miruny, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy (1,3,7,9)

Babka – wypiek własny, herbatka z dodatkiem mięty i melisy (1,7)

 

Dzieci przez cały dzień korzystają bez ograniczeń z wody mineralnej niegazowanej

Kuchnia zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach-legenda

1-zboża zawierające gluten

2-skorupiaki i produkty podobne

3-jaja i produkty pochodne

4-ryby i produkty pochodne

5-orzeszki ziemne(arachidowe)

6-soja i produkty pochodne

7-mleko i produkty pochodne

8-orzechy

9-seler i produkty pochodne

10-gorczyca i produkty pochodne

11-nasiona sezamu i produkty pochodne

12-dwutlenek siarki

13-łubin

14-mięczaki