Jadłospis

ŻYWIENIE

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

   W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Pani kucharka sama robi domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonuje świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia, dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym, na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek

Poniedziałek

09.03

Chleb biały z masłem, szynka z indyka, sałata lodowa, papryka czerwona, jajko gotowane, herbata z cytryną z dodatkiem imbiru, mleko

II Śniadanie: Owoc

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, naleśniki z dżemem, kompot wiśniowy

Pizza z serem żółtym, szynką- wyrób własny, herbata roibos, kawa inka z mlekiem

 

Wtorek

10.03

 

Chleb żytni na maślance, chleb zimowy  z masłem, twarożek na słodko- wyrób własny,  herbata melisa z gruszką,(1,5,6,7,8)

II Śniadanie: Kakao

Zupa ogórkowa  z ziemniakami, kasza jęczmienno-gryczana, gulasz wieprzowy, surówka z kapusty kiszonej, kompot porzeczkowy

Kolorowe kanapki według pomysłu dzieci, herbata z owoców leśnych.

 

Środa

11.03

Chleb orientalny, chleb włoski z masłem, kiełbaska debreczyńska grzana, pomidor, herbata z cytryną z dodatkiem imbiru,  (1,5,6,7,8)

 II Śniadanie: Stiksy z marchewki

Zalewajka, placuszki z kaszy jaglanej z kurczakiem i warzywami w sosie brokułowym , kompot owocowy

 

 

Budyń do picia, chrupki kukurydziane

Czwartek

12.03

Kajzerka z makiem,  z masłem ,dżem, jaglanka z bakaliami, herbata z dzikiej róży  (1,5,6,7,8)

II Śniadanie: Wafle ryżowe

Zupa grysikowa  z dodatkiem marchewki i  zielonej pietruszki,  pieczeń z indyka,  ziemniaki puree, kapusta biała gotowana , kompot czereśniowy

 

Kołacz z kruszonką- wypiek własny, herbatka owocowa


Piątek

13.03

Chleb rolnika, chleb dietetyczny IG z masłem , pasta jajeczna ze szczypiorkiem- wyrób własny,  herbata z cytryną (1,7,3)

II Śniadanie: Jabłko

Krupnik z warzywami, ziemniaczki pieczone, przysmak rybny- wyrób własny, buraczki ,  kompot z czarnej porzeczki

 

Rogal z masłem, kakao

 


Dzieci przez cały dzień korzystają bez ograniczeń z wody mineralnej niegazowanej

Kuchnia zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach-legenda

1-zboża zawierające gluten

2-skorupiaki i produkty podobne

3-jaja i produkty pochodne

4-ryby i produkty pochodne

5-orzeszki ziemne(arachidowe)

6-soja i produkty pochodne

7-mleko i produkty pochodne

8-orzechy

9-seler i produkty pochodne

10-gorczyca i produkty pochodne

11-nasiona sezamu i produkty pochodne

12-dwutlenek siarki

13-łubin

14-mięczaki