Jadłospis

ŻYWIENIE

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

   W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Pani kucharka sama robi domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonuje świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia, dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym, na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek

Poniedziałek

13.01

Pieczywo mieszane z masłem kiełbasa żywiecka, rzodkiewka, herbata z cytryną, mleko

II Śniadanie: Wafle ryżowe

Zupa jarzynowa, ryż z jabłkami, kompot

Bułeczka zapiekana z masłem i żółtym serem, ketchup, kawa inka z mlekiem

Wtorek

14.01

 

Chleb zimowy, długa bułka z masłem, jajko gotowane, ogórek zielony, papryka czerwona, herbata z cytryną z dodatkiem imbiru, mleko(1,5,6,7,8)

II Śniadanie: Pomarańcza

Zupa kartoflana z warzywami, kasza jęczmienna , gulasz wieprzowy, sałatka z ogórka kiszonego, kompot wieloowocowy

Jogurt naturalny z musem owocowym

Środa

15.01

Chleb aktywna rodzina, długa bułka z masłem, parówka cielęca grzana, pasztet drobiowy ketchup, herbata z owoców leśnych, mleko( 1,5,6,7,8)

 II Śniadanie: Chrupki kukurydziane

Zupa krem z marchwi z grzankami, ziemniaki puree, jajko gotowane , sos koperkowy, kompot owocowy

Biszkopt z owocami- wypiek własny, kawa inka z mlekiem

Czwartek

16.01

Długa bułka z masłem, zupa mleczna z płatkami owsianymi, herbata rumiankowa.(1,5,6,7,8)

II Śniadanie: Jabłko

Rosół z makaronem, pieczeń wieprzowa, kopytka(7,9,10),surówka z kapusty białej z koperkiem, kompot owocowy

Kisiel owocowy, rurka waflowa

Piątek

17.01

Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka- wyrób własny, herbata z cytryną z dodatkiem melisy, (1,7,3)

II Śniadanie : snaki popcornowe z masłem

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami , naleśniki z twarogiem i dżemem,  kompot owocowy(4, 9)

Chałka drożdżowa z rodzynką z masłem, mleko

Dzieci przez cały dzień korzystają bez ograniczeń z wody mineralnej niegazowanej

Kuchnia zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach-legenda

1-zboża zawierające gluten

2-skorupiaki i produkty podobne

3-jaja i produkty pochodne

4-ryby i produkty pochodne

5-orzeszki ziemne(arachidowe)

6-soja i produkty pochodne

7-mleko i produkty pochodne

8-orzechy

9-seler i produkty pochodne

10-gorczyca i produkty pochodne

11-nasiona sezamu i produkty pochodne

12-dwutlenek siarki

13-łubin

14-mięczaki