Jadłospis

ŻYWIENIE

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

   W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Pani kucharka sama robi domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonuje świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia, dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym, na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek

Poniedziałek

20.05.

Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem, serek topiony, rzodkiewka, herbata z cytryną.

II Śniadanie: Marchewka

Żurek z jajkiem, ziemniaki, filet z kurczaka, sałata zielona w sosie śmietanowym, (1,3,7,9)  kompot owocowy

Chałka z masłem, dżemem truskawkowym, herbata

Wtorek

21.05

 

Śniadanie: Chleb wiosenny z pokrzywami, długa bułka z masłem (1,7), jajko gotowane, ogórek zielony, pomidor, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną.

II Śniadanie: Chrupki kukurydziane

Zupa pomidorowa z ryżem (7,9,10), placki ziemniaczane z cukrem, kompot wieloowocowy

Kinder kanapka, woda

 

Środa

22.05.

Długa bułka z masłem (1,7), parówki cielęce, ketchup, herbata z cytryną (1,3)

 II Śniadanie: Jabłko

Zupa kalafiorowa, ziemniaki puree, schab pieczony w sosie własnym,  kapusta biała gotowana, kompot (1,3,7,)

Kisiel z bitą śmietaną

Czwartek

23.05.

Chleb aktywna rodzina, długa bułka z masłem (1,7), mleko z płatkami kukurydzianymi, herbata z cytryną

II Śniadanie: Biszkopty

Zupa jarzynowa, ryż na sypko (1,3,7,9,) pulpety wieprzowe gotowane, sos pomidorowy, bukiet warzyw, kompot owocowy

Ciasto  z owocami – wypiek własny, kawa zbożowa z mlekiem

Piątek

24.05.

Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną

II Śniadanie: koktajl truskawkowy – wyrób własny

Rosół z makaronem, ziemniaki puree, kotlet jajeczny, sos koperkowy, buraczki z jabłkiem, kompot owocowy (1,3,4,7,9)

Banan, herbatniki, herbatka owocowa (1,7)

 

Dzieci przez cały dzień korzystają bez ograniczeń z wody mineralnej niegazowanej

Kuchnia zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach-legenda

1-zboża zawierające gluten

2-skorupiaki i produkty podobne

3-jaja i produkty pochodne

4-ryby i produkty pochodne

5-orzeszki ziemne(arachidowe)

6-soja i produkty pochodne

7-mleko i produkty pochodne

8-orzechy

9-seler i produkty pochodne

10-gorczyca i produkty pochodne

11-nasiona sezamu i produkty pochodne

12-dwutlenek siarki

13-łubin

14-mięczaki