Jadłospis

ŻYWIENIE

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

   W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Pani kucharka sama robi domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonuje świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia, dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym, na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek

Poniedziałek

22.06

Śniadanie: Kanapki z masłem, jajko gotowane ,pomidor ,herbata z sokiem z aronii i mleko, (1,7,)

II Śniadanie Jabłko

Zupa pomidorowa z makaronem

i warzywami,

placki ziemniaczane z

cukrem, kompot wiśniowy(9)

Kakao, wafle- wyrób własny

 

Wtorek

23.06

 

Śniadanie: Pieczywo z masłem, pasztet drobiowy, ogórek zielony, herbata z dzikiej róży, (1,7,)

II Śniadanie: Chrupki kukurydziane

Żurek  z ziemniakami,

ryż, potrawka z kurczaka z warzywami,

, kompot porzeczkowy

Chałka z rodzynkami z masłem, herbata owocowa

 

Środa

24.06

Kanapki z masłem, wędliną, pomidor, herbata z sokiem z aronii  (1,3,7,),mleko

 II Śniadanie: Marchewka

Barszcz czerwony z ziemniakami

, placuszki z kaszy kuskus z twarogiem,

 kompot owocowy(9)

 

Prince-polo, herbata z sokiem malinowym

 

Czwartek

25.06

 

Długa bułka z masłem ,zupa mleczna z kaszą manną, herbata owocowa

II Śniadanie: Banan


Zupa krem z jarzynami,

kotlet schabowy, ciap-kapusta,

kompot porzeczkowy                                                                                                                

 

Budyń waniliowo- wiśniowy


Piątek

26.06

Pieczywo z masłem, miodem,   herbata z dzikiej róży(1,7)

II Śniadanie: Kakao

Zupa ryżowa z koperkiem

, warzywa na patelnię, paluszki rybne,

kompot wieloowocowy

Kisiel owocowy, ciastka.

 


Kuchnia zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Dzieci przez cały dzień korzystają bez ograniczeń z wody mineralnej niegazowanej

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach-legenda

1-zboża zawierające gluten

2-skorupiaki i produkty podobne

3-jaja i produkty pochodne

4-ryby i produkty pochodne

5-orzeszki ziemne(arachidowe)

6-soja i produkty pochodne

7-mleko i produkty pochodne

8-orzechy

9-seler i produkty pochodne

10-gorczyca i produkty pochodne

11-nasiona sezamu i produkty pochodne

12-dwutlenek siarki

13-łubin

14-mięczaki