Jadłospis

ŻYWIENIE

   Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

   W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Pani kucharka sama robi domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonuje świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia, dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym, na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).

 

Jadłospis

 

 

Poniedziałek: 21.09.2020

Śniadanie: Pieczywo białe z masłem, szynka konserwowa ,sałata zielona masłowa, rzodkiewka  ,herbata z cytryną  i miodem, mleko(1,7,)

II Śniadanie Owoce, słodka niespodzianka

Obiad: Zupa jesienna, ryż z musem truskawkowym, kompot owocowy(9)
Podwieczorek: Hod-dog z parówką cielęcą , ketchup – wyrób własny, herbatka owocowa

 

 

Wtorek: 22.09.2020

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, pasztet pieczony, ogórek konserwowy,  herbatka rumiankowa (1,7,)

II Śniadanie: Kakao, chrupki kukurydziane

Obiad: Rosół z lanym ciastem i warzywami, nuggetsy  , kulki ziemniaczane, surówka z kapusty pekińskiej, kompot jabłkowy

Podwieczorek Danonki- wyrób własny.

 

 

Środa: 23.09.2020

Śniadanie: Kanapeczki jesienne, herbata z melisą i pomarańczą, mleko(1,3,7,)

II Śniadanie: Kolorowe słupki papryki

Obiad: Zupa krem z dyni z grzankami, pyzy z mięsem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem  ,  kompot śliwkowy( 9,)

Podwieczorek: Ciasto marchewkowe- wypiek własny, herbatka owocowa.

 

Czwartek :24.09.2020

 

 

Śniadanie: Bułeczka wrocławska  z masłem i powidłami, owsianka na mleku z bakaliami,  herbatka z miętą.

II Śniadanie: Lemoniada z truskawką i arbuzem- wyrób własny

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, gulasz węgierski, kasza gryczana mieszana, sałatka szwedzka z ogórków,  kompot owocowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa, herbatniki be-be.

 

 

Piątek :25. 09. 2020

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, kiełki rzodkiewki   herbata z owoców leśnych, mleko (1,7)

II Śniadanie: Jabłko

Obiad: Zupa marchewkowa z kluseczkami ,ziemniaki z koperkiem ,jajko sadzone, mizeria ,kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kasza manna na mleku z sokiem malinowym.

Kuchnia zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Dzieci przez cały dzień korzystają bez ograniczeń z wody mineralnej niegazowanej

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach-legenda

1-zboża zawierające gluten

2-skorupiaki i produkty podobne

3-jaja i produkty pochodne

4-ryby i produkty pochodne

5-orzeszki ziemne(arachidowe)

6-soja i produkty pochodne

7-mleko i produkty pochodne

8-orzechy

9-seler i produkty pochodne

10-gorczyca i produkty pochodne

11-nasiona sezamu i produkty pochodne

12-dwutlenek siarki

13-łubin

14-mięczaki