Kapusta kiszona

Kapusta kiszona jest idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym. To wtedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie, a jednocześnie dostępność świeżych owoców i warzyw jest niewielka. Kapusta kiszona poprawia odporność za sprawą dużej ilości witaminy C. Dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające. Oprócz witamin C i B kapusta kiszona zawiera również witaminy E, P oraz beta-karoten, a także składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki – pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.

W ubiegłym tygodniu przedszkolaki z grupy „Słoneczka” przygotowały zapasy na zimę, w postaci kapusty kiszonej. Pod okiem Pani Janki, poszatkowały białą kapustę i marchewkę, posoliły i włożyły do słoików. Za kilka dni wszystkie dzieci będą mogły spróbować pysznej kapusty kiszonej. Smacznego!

 

 

 

zobacz galerię